Například Česká televize v současné době své pořady ve vysokém rozlišení vysílá jen ve standardu DVB-T2 a s vypínáním vysílání DVB-T začne již příští rok.

„Kompletní přechod na DVB-T2 je prozatím naplánován na červen 2020, postupné vypínání stávajícího vysílání v DVB-T začne v listopadu 2019,“ řekla Právu mluvčí České televize Karolína Blinková.

Set-top-box je nejlevnější

Možností, jak o televizní signál nepřijít, je několik a stojí to od několika set korun až po desítky tisíc u společných televizních antén. Nejlevněji vyjde pořízení odpovídajícího set-top-boxu, tedy krabičky, kterou připojíte ke starší televizi. Jeho ceny začínají na několika stokorunách a většina set-top-boxů bude ve spojení s novým standardem spolehlivě fungovat.

Přesto je třeba dát pozor na to, aby set-top-box podporoval DVB-T2 v kódování HEVC (někdy označováno jako H.265). Některé set-top-boxy s DVB-T2 toto kódování totiž nepodporují a televizní signál s nimi nenaladíte.

Správný set-top-box bezpečně poznáte podle označení zlatým logem s nápisem DVB-T2 ověřeno, takový přístroj je certifikován Českými radiokomunikacemi.

Set-top-box lze připojit i ke starším televizím, ovšem u opravdu starých přijímačů je třeba počítat s tím, že to jde pouze konektorem scart. A ten drtivá většina nových set-top-boxů již nemá.

Nevýhodou set-top-boxu je rovněž to, že k obsluze televize budete potřebovat dva ovladače. Jedním budete zapínat a vypínat televizor a druhým ovládat set-top-box a přepínat programy.

Televize od 3500 korun

Jako vhodný vánoční dárek se s nadcházející změnou jeví nákup nové televize, a nemusíte se bát, že zaplatíte horentní částky. Menší televize připravené na DVB-T2 stojí 3500 korun, u úhlopříčky 82 centimetrů je to kolem pěti tisíc korun a televize s rozlišením Full HD a úhlopříčkou 102 cm pořídíte od 6500 korun.

Prodejci mají většinou kategorii televizí, které DVB-T2 podporují, přehledně označenou. „V nabídce Alzy je 99,9 procenta televizí připraveno na DVB-T2 s kodekem HEVC,“ potvrdil Právu Aleš Krzywda ze společnosti Alza.cz.

Zesilovač k anténě prohledá pásma

Přechod na nový standard vysílání musí řešit i bytové domy se společnou televizní anténou.

„Zpravidla se přidává programovatelný procesor pro příjem dalších multiplexů (balíčků programů a služeb na jednom kanále) nebo programovatelný zesilovač,“ řekl Právu Václav Bílek ze společnosti Promsat, která se instalací a servisem antén dlouhodobě zabývá.

S procesorem lze podle něho naladit omezené množství pásem, kdežto zesilovač prohledá všechna pásma, tedy DVB-T i DVB-T2. Lidé se tedy nemusí bát, že úpravou na DVB-T2 přijdou o současné pořady ve standardu DVB-T.

Anténu není třeba měnit, pouze v některých případech ještě anténu k té stávající přidat. „Další anténa se přidává v případě, že v domě měli lidé jen některé multiplexy a nyní chtějí další přidat,“ sdělil Bílek.

Průměrná cena za přechod na DVB-T2 pro bytový dům podle něj činí devět až 35 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že se náklady dělí mezi jednotlivé byty, ale nejde o astronomickou částku.

„Teď provádíme rekonstrukci paneláku se šesti vchody na pražské Ohradě za 148 tisíc korun, ale v domě je asi 120 bytů, takže každý zaplatí jen něco přes tisíc korun,“ poznamenal Bílek.

Cenu ale ještě může navýšit stav kabelů v bytových domech. „Například staré činžovní domy, které mají staré kabely na chodbách, tam je třeba přistoupit k úpravě rozvodů, musely by se dát nové kabely,“ řekl Bílek.